Mag ik mijn kind bij meerdere scholen aanmelden?
Ja. Je duidt minimaal één school aan. Er is geen limiet. We raden aan meerdere scholen aan te duiden!
Het verhoogt je kans op een school van je keuze.
Welke school zet ik plaats 1?
Zet de school waar je je kind het liefst naartoe wil sturen op de eerste plaats. Ook als er daar op het ogenblik van aanmelden maar weinig of geen vrije plaatsen zijn. Misschien wordt je kind toch gunstig gerangschikt of komt daar later een plaats vrij. Dat kan zelfs als je kind ondertussen al in een andere school is ingeschreven. De school neemt contact met je op als er een plaats vrijkomt.
Hebben mensen die zich voor mij aanmelden via internet meer kans op een plaats?
Neen. Bij aanmelden speelt het tijdstip geen rol, zolang het binnen de voorziene periode gebeurt.
Hoe kan ik zien of er nog plaats is voor mijn kind?
Op de website bij het tabblad "vrije plaatsen" vind je voor de start van de aanmeldingsperiode een overzicht van de vrije plaatsen per school en per geboorte- en leerjaar terug.
Wat moet ik doen als ik nog iets wil veranderen tijdens de aanmeldingsperiode?
Neem dan contact op met de Onderwijsdienst Temse of met de LOP-deskundige, contactgegevens vind je terug bij het tabblad "hulp".
Ik heb geen computer wat moet ik nu doen?
Je kan aanmelden via tablet of smartphone.
Zo niet, maak en afspraak met één van de partners, zie tabblad hulp.
Wordt er een school verplicht toegewezen die ik niet wens?
Neen. Er wordt enkel gekeken naar de scholen die je koos. Om te voorkomen dat je kind geen plaats heeft, vul je best alle scholen van je voorkeur in. Hoe meer scholen je invult, hoe meer kans op een plaats. Hoe minder scholen je invult, hoe kleiner de kans op een plaats in een school die je voorkeur geniet.
Wat als ik mijn kind niet aanmeld?
Dan kun je vanaf 1 juni 2021 vanaf 8.30uur nog een plaats zoeken, maar de meeste scholen zullen vol zijn. We raden je aan om zeker aan te melden!
Mijn kind is aangemeld. Is mijn kind dan ook ingeschreven op school?
Neen. Je moet nog langs gaan op de school.
Hoe wordt de afstand berekend?
De afstand wordt berekend via Google Maps en bij ex-aequo verfijnd met behulp van GIS-coördinaten. We maken gebruik van de optie ‘wandelafstand’ binnen Google Maps om de afstand te bepalen tussen de coördinaten van het domicilie-adres van de leerling of het werkadres van één van de ouders en de coördinaten van het officiële adres van de vestigingsplaats van de school. Per schoolvoorkeur wordt de kortste wandelafstand berekend. De correcte inschatting van het adres (coördinaten) wordt door de beheerders gecontroleerd met behulp van het CRAB (Centraal Referentieadressenbestand). Bij betwisting oordeelt de disfunctiecommissie.
Wat geldt als werkadres?
- Als werkadres beschouwen we:
- Het werk waaruit je een arbeidsinkomen haalt (geen vrijwilligerswerk).
- Werk je via een interimkantoor dan kan je als werkadres de concrete werkplaats opgeven. Dit is aantoonbaar via een attest van de werkgever.
- Voor ouders die een zelfstandig beroep uitoefenen wordt als werkadres het adres van hun kantoor, winkel genoteerd.
- Het station, als vertrekpunt, naar het werk wordt niet als werkadres aanvaard.
De ouder toont het werkadres aan bij de inschrijving aan de school via een attest van de werkgever
Wat betekent gekoppeld aanmelden?
Een koppeling betekent dat je enkel een school toegewezen krijgt waar er plaats is voor alle aan-elkaar-gekoppelde kinderen.
Stel: je hebt drie kinderen die je aanmeldt. Als je dit gekoppeld doet, en er is in de eerste schoolkeuze plaats voor twee van de drie kinderen, maar voor één kind geen plaats, dan krijgt geen van de kinderen een toewijzing voor deze school (3 weigeringen). Het systeem gaat dan over naar de tweede schoolkeuze waar opnieuw wordt bekeken of er plaats is voor de drie kinderen samen (indien niet, gaat het naar keuze 3 etc).
Soms willen ouders dat die kinderen waarvoor er wel plaats is toch al de hogere schoolkeuze krijgen, ondanks het feit dat er een ander kind van het gezin dan nog naar een andere school moet gaan. Dan kun je beter elk kind niet-gekoppeld aanmelden.
Bekijk zeker ook nog eens het aantal vrije plaatsen op de website (als er nu al 0 vrije plaatsen staat voor een geboorte-of leerjaar, betekent dat dat bij een aanmelding hiervoor die gekoppeld is aan andere aanmeldingen alle gekoppelde kinderen geweigerd worden).
Wat doe ik bij een nakende verhuis?
Ga je verhuizen en dichterbij de school van jouw voorkeur wonen?
De disfunctiecommissie kan een afwijking op het gebruik van het huidige domicilieadres toestaan wanneer je kan aantonen met (scan of kopie) van een officieel bewijsstuk dat je domicilieadres wijzigt ten laatste binnen het schooljaar waarvoor aangemeld wordt. Bezorg de scan of kopie van de huurovereenkomst, bouwvergunning, uittreksel uit de aankoopakte bij voorkeur voor het eind van de aanmeldingen aan de LOP-deskundige of de medewerker van de dienst onderwijs. Lukt dit niet? Dan bezorg je dit document aan de school bij inschrijving.
Wat moet ik meenemen bij inschrijving van mijn kind op school?
- De kids-ID van je kind, of de ISI+-kaart van je kind, een uittreksel uit het bevolkingsregister of een ander officieel document, bijvoorbeeld van Fedasil.
- Een bewijs van plaats van tewerkstelling als je koos voor de afstand werkplek-school
- Als je een schooltoeslag voor 2019-2020 of voor schooljaar 2020-2021 ontvangen hebt breng je hiervan een bewijs mee
Wat gebeurt er als mijn kind op een school ingeschreven wordt?
De gegevens van je kind worden gecontroleerd en je moet je akkoord verklaren met het schoolreglement en de pedagogische aanpak van de school. Je krijgt een inschrijvingsbewijs.
Wat gebeurt er als de school mijn kind niet kan inschrijven?
De naam van je kind wordt genoteerd in het inschrijvingsregister. Je kind krijgt een rangnummer. En je krijgt een weigeringsdocument.
Dit rangnummer blijft voor elk geboorte- en leerjaar gelden tot 30 juni 2022.
Wanneer kan mijn kleuter starten op school?
- Vanaf het moment dat je kind 2,5 jaar is, op één van deze instapdata:
- de eerste schooldag na de zomervakantie;
- de eerste schooldag na de herfstvakantie;
- de eerste schooldag na de kerstvakantie;
- de eerste schooldag van februari;
- de eerste schooldag na de krokusvakantie
- de eerste schooldag na de paasvakantie
- de eerste schooldag na hemelvaartsdag
Let op! Ook kinderen die geboren zijn tussen 1 en 31 december 2019 en die niet meer zullen kunnen instappen in schooljaar 2021-2022 worden al aangemeld en ingeschreven: zo zijn ze zeker van een plaatsje. Zij zullen wel pas op in september 2022 kunnen instappen.
Of bereken hier de instapdatum: https://www.onderwijs.vlaanderen.be/nl/bereken-de-instapdatum-voor-je-kleuter